Midthimmerlands Folkeblad 8. maj 2024,forside

Frugthaven i Terndrup – et nærværende borger- og pædagogisk projekt

18 frugttræer – her iblandt tre allerede blomstrende træer med »Terndrup Æblet« er plantet og blev indviet fredag, i overværelse af borgere, elever, forældre og repræsentanter for de medvirkende.

Af: Jacob Søndergaard, lokaljournalist

Forventningerne har været store til det fælles by-projekt i Terndrup, som parterne Temdrup Borgerforening og Lokalråd, Foreningen Vild med Rebild og Terndrup Skoles S-klasse har været sammen om, og støttet af Nordea Fonden, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden.
Fredag var så dagen kommet, hvor de nye frugttræer, der blev plantet i efteråret, var gået i blomst og vejrguderne havde sørget for det mest fantastiske forårsvejr og et blomstrende kirsebærtræ som kulisse.

Specialklassens børn har været aktive

Mette Kappel Jensen, specialklasselærer, lagde for efter velkomst af skoleleder Søren Jørgensen, og hun sagde bl.a.:

Det har været fantastisk at se, hvordan børnene har knoklet med opgaven og som de lynhurtigt fandt ind i samarbejdet med de folk der var her fra borgerforeningen og fra Vild med Rebild til at hjælpe med at etablere frugthaven.
Frugthaven er jo egentlig borgerforeningens projekt, som vi har lagt jord til, men hvor har vores børn taget det til sig som deres og fået ejerskab
over det. De er så stolte af frugthaven og alle de små projekter i projektet. De har lavet fuglekasser, og har sat dem op i nærheden af frugthaven, de har bygget insekthoteller, som med tiden også finder vej til frugthaven og så har de ikke mindst været med til at lave de flotte skilte, som I kan se i haven i dag, Det har været et kæmpe projekt, hvor
eleverne har fundet viden og skrevet en masse baggrund til vores skilte, og så har de været med til at bestemme designet og sætte skiltene op.

Den grønne plet og samarbejde om projekt byparken

Ivan Johansen, formand for Terndrup Borgerforening og Terndrup Lokalråd, fulgte op og forklarede, at projektet startede med »den grønne plet«, som så vil udvikle til en sti, så kom der fokus på mere natur i Rebild Øst Klyngen.
Så gik nogle mennesker rundt i byen og spredte flere frø, som løg i byen og en frugthave. Foreningen Vild med Rebild søgte penge hjem så vi kunne så flere frø, nu var vi klar til at gå i gang med at lave frugthaven,
Men så kom den store stygge ulv og ville tage jorden, hvor vi skulle lave frugthaven, så måtte de kloge hoveder sætte sig sammen og fandt ud af at vi kunne flytte frugthaven op på skolen. Det er så her vi står i dag, og vi synes, det er et godt valg, at flytte den her op. Vi er overbevist
om, at I vil passe godt på den, så den må blive frodig og til gavn for jer og udvide jeres viden om hvordan man spreder frø for mere natur. Ligeledes, at I vil få gavn af alle de frugter og bær, der kommer, og her vil historien om vores æbletræ med Terndrup æblet leve mange år.

Et snoreklip – og Frugthaven var åbnet

Tiden var så kommet til at foretage selve indvielsen, og var Viktor Strandberg udvalgt til at betjene saksen og give Frugthaven det afgørende
indvielses-klip. Efter »klippet« gik de mange deltagere rundt og inspicerede både de 18 frugttræer og den infonnative skiltning, der bl.a, indeholder QR-koder, som med en mobil telefon kan lede den nysgerrige
endnu længere ind i viden om frugthaven og de plantede frugttræer. Endelig var der friskbagt kage og saft til alle deltagerne.

Blenstrup vor også med på dagen

Blenstrup Lokalråd, Gerding-Blenstrup Sognes Menighedsråd, Vild med Rebild
og Rebild Øst Klyngen stod senere fredag bag indvielsen af Frugtlunden ved Blenstrup.
Her har mange frivillige sammen med Vild med Rebild knoklet for at blive klar til at indvie Blenstrups nye mødested.
Birgitte Wilsted Simonsen fra Outdoor Himmerland var indbudt og mødt for at aktivere børnene, og der var mulighed for at bage snobrød og smage brændenældesuppe.
Pia Elberg, formand for Rebild Øst Klyngen fortæller til Folkebladet Rebild, at Rebild Øst Klyngen har koordineret indvielser i Terndrup
og Blenstrup på samme dag, for at markere afslutningen på projektet “Mere natur i Rebild Øst” støttet af bl.a, Rebild kommune – og hvor initiativtagerne bl.a. har fået hjælp af konsulenthuset Vildskab og Vild med Rebild til at hjælpe med at generere ideer og sætte projekter i gang.

Se hele artiklen her