Lån af udstyr

Udlån af udstyr til anlæg af blomstereng

Vild med Rebild har købt noget udstyr, der kan lette udsåning af større blomsterenge.  Maskinerne står ved formanden og skal afhentes der. Skriv til kontakt@vildmedrebild.dk eller ring på 20532083, hvis du vil låne.

Før udsåning: Først skal jorden gøres klar til udsåning. Enten kan der fræses eller man kan fjerne græstørv og løsne jorden. Nogle foretrækker at blande sand i jorden for at gøre den mindre næringsrig. Det er ikke altid en god ide, hvis jorden er meget sandet i forvejen. Ring på 2053 2083 hvis du er i tvivl.

Udsåning foregår således:

Jorden skal være jævn og løs i overfladen. Er den for hård eller med mange klumper, brug harven. Frøet spredes ovenpå jorden. Derefter rives det ned med riven, så fuglene ikke æder alt frøet.

Bagefter bruges nettromlen. Det giver frøet god jordkontakt og sikrer, at frøet bliver i jorden og at det mindste frø ikke flyver væk med vinden.

Såmaskine: Er der mere en 100 m2 betaler det sig at bruge denne maskine. Frøet skal her blandes op med frøfyld, som kan være alm. Sand eller frøfyld (som er lavet af majs). Der udsås med ca. 2 g pr. m2 og det er en god ide at prøvekøre først. Maskinen kan indstilles. Vær opmærksom på at frøet er blandet godt, da blandinger består af mange slags forskellige frø.

Harve: Sættes bag på en havetraktor. Kør gerne frem og tilbage nogle gange, så jorden løsnes.

Rive: indstilles, så den går ca. 2 cm ned i jorden. Frøet skal bare lige dækkes med jord, ikke puttes ned til muldvarpene.

Nettromle: Tromlen er vigtigt for at give frøet god jordkontakt. Der kan lægges et par sten ovenpå, for at give den mere tyngde. Det skal være tørt, når du bruger den eller kommer der jord ind i tromlen. Er jorden for fugtig, kan man pakke tromlen ind med almindeligt plastfolie til mad (wrap). Det forhindrer at jorden trænger ind i tromlen og gør den tung og uhåndterlig.