Artikel af Jacob Søndergaard, lokaljournalist, bragt Midthimmerlands Folkeblad den 6. marts 2024. Se hele artiklen her.
Eleverne i skolens specialklasser arbejder gennem flere år på et projekt “Vild natur”, som giver eleverne gode forudsætninger for at forstå, hvordan naturen holder sig selv i balance.
Folkebladet Rebild møder specialklassernes elever, dels i skolens værksted, hvor der produceres fuglekasser på samlebånd, og i gruppeværelset, hvor andre elever arbejder med oplæg til skiltning af de mange projekter og enkeltheder, der til foråret og sommeren igennem vil stå i fuldt flor omkring Terndrup Skole.
Tovholder for specialklassernes projekt “Vild natur” er lærer Mette Kappel Jensen, og hun fortæller om projektet: I sommeren 2022 indsendte vi i samarbejde med foreningen “Vild med Rebild” en ansøgning til Friluftsrådet med ønske om tilskud til etablering af grønne og vilde områder omkring Terndrup Skole.
Formålet med projektet er at skabe bedre betingelser for en rigere natur på de grønne områder omkring Terndrup Skole som samtidig får en vigtig funktion i forhold til læring og trivsel.
I september 2022 modtog vi svar fra Friluftsrådet, som har valgt at yde et tilskud til
projektet. Tilskuddet er på 80.800 kr. ud af et samlet budget på 115.500 kr. Bevillingen forudsætter en medfinansiering på minimum 30 procent.
Der er i bevillingen lagt særlig vægt på følgende forhold i projektet:
- Området er offentligt tilgængeligt. – Elever i specialklasserne inddrages i etableringen.
- Projektet sker i samarbejde med borgerforening, foreningen Vild med Rebild og kommunen.
- Skolen står for drift og vedligehold.
- I september 2025 skal projektet stå færdigt.
Vi er selvfølgelig meget begejstrede for bevillingen og ikke mindst for, at vores ledelse
har sagt ja til projektet.
Vi er selvfølgelig meget begejstrede for bevillingen og ikke mindst for, at vores ledelse
har sagt ja til projektet, der jo indebærer en betragtelig medfinansiering og at vi må bruge store arealer på skolens område til vild natur, forklarer Mette videre:
I oktober 2022 gik vi i gang med første del af projektet: Vi hentede sten I den lokale grusgrav og fik dem leveret sammen med store egestammer, der er placeret på arealerne, som levested og skjul for små dyr og insekter.
I maj 2023 tog vi det første egentlige spadestik: Vi gravede bede til udsåning af vilde blomster, byggede vægge af græstørv til jordboende insekter, planter blomstrende buske og opsatte insekthoteller.
Næste etape i gang
I foråret 2023 blev vi færdige med første del af projektet, og nu er vi gået i gang med næste etape: Her skal etableres flere vilde områder med blomster, vi skal plante blomstrende buske, som skaber levested, skjul og fødegrundlag for mange insekter, smådyr og fugle. Samtidig danner det læ omkring gruppearbejdspladser for eleverne, som kalder det for “det grønne grupperum”.
Vi bygger insekthoteller og laver fuglekasser, som skal sættes op på arealerne, og sidst, men ikke mindst, er vi begyndt på et omfattende projekt med at lave skilte til vores område, så vi til skolens elever og besøgende gennem QR-koder og infotavler kan formidle faglig viden, oplevelser og ikke mindst
S-klassens elevers enorme engagement og motivation gennem hele processen med at etablere området, forklarer Mette Kappel Jensen, og hun uddyber: Vi glæder os til at vores vilde uderum til leg og læring står færdigt, og vi kan byde velkommen til en masse oplevelser med vild natur på Terndrup Skole. Og indtil da er alle velkomne til at gå en tur rundt omkring skolen og følge med i processen med at etablere områder med gode betingelser for den vilde natur.
Faglig aktivitet indendørs
Selvom projekt “Vild Natur” kun er på skemaet om fredagen, er der gennem projektperioden sket store fremskridt:
Som nævnt, arbejder nogle elever med at udfærdige skilte til de forskellige områder og med oplysning og vejledning til områderne rundt om skolen i Terndrup. Her er der support fra tre frivillige fra foreningen “Vild med Rebild”: Malene Kore Otte, Tina Falden og Kersten Bonnen.
Andre elever arbejder med fremstilling af fuglekasser, der skal supplere det vilde område omkring skolen. på udvalgte vægge, som samtidig kan betragtes inde fra skolens lokaler, skal disse fuglekasser opsættes; ja, enkelte af fuglekasserne vil endog blive forsynet med et lille webkamera, så eleverne kan følge udviklingen inde i selve fuglekassen.
Fuglekasserne produceres i skolens sløjd lokale, hvor man til lejligheden har opfundet noget så avanceret som en fuglekasse-generator, hvor kassernes dele kan fremstilles på samlebånd!
Projektet virker!
En udendørs gennemgang, som Mette Kappel Jensen giver lokalavisens udsendte viser, at sommerens arbejde virker, selvom naturen her i marts naturligvis ser noget “vissen” ud: Der er huller i de små jordbunker, som en mængde formuldede græstørv fra foråret sidste år, er blevet til – det er musehuller, og musene har sikkert en fest, her i vore skole-nære områder med masser af biodiversitet, siger Mette muntert.
Også det mere teoretisk-faglige er ifølge Mette på plads, idet både dansk, matematik, naturfag m.m. er tilgodeset, og det giver eleverne en meget nærværende oplevelse, når disse fag kan kombineres med emner og oplevelser, de selv har haft mellem hænderne.
Den udendørs gennemgang slutter foran skolens tandlægeklinik, hvor der i samarbejde med Terndrup Borgerforening er etableret en æblehave med nysatte æbletræer. Denne æblehave lever op til kravet fra Friluftsrådet om et samarbejde med netop en borgerforening på et offentligt tilgængeligt areal, og vi glæder os naturligvis til at opleve frugterne fra de nysatte æbletræer inden for de kommende sæsoner, slutter Mette Kappel Jensen.