Vildt plantebytte-marked

Vildt byttemarked har til formål at skabe fællesskab med naturen i fokus. Projektet er et samarbejde mellem Vild med Rebild og Østklyngen i Rebild, som har ønsket at projekt som kan involvere beboerne i området omkring natur og fællesskab.

Projektet går ud på at øge kendskabet til biodiversitet og forståelse af sammenhæng mellem planter og insekter. Man deltager som gruppe eller familie og projektet går ud på at lave mange vilde planter af enkelte sorter. Ideen er at hver deltager laver mange små spændende vilde planter af enkelte sorter, og man så bytter med andre deltagere, når planterne er store nok.

Spiregruppen

Familien/gruppen danner en ’spiregruppe’ og får udleveret frø, spirebakker, speedlingbakker samt anvisninger, så hver deltager kan laves flere hundrede af vilde planter.

Når planterne er store nok, arrangeres et lokalt vild plante-byttemarked. Her kan man bytte sig frem til andre planter og høre fortællingen om netop disse planter fra de andre familier/grupper. Når byttemarkedet er overstået har hver ’spiregruppe’ mange forskellige slags planter.

Det første Vilde plantebytte-marked blev gennemført i Terndrup

Biodiversiteten fik et boost ved hjælp af lokale borgere, der spirede frø fra vilde planter for derefter at bytte planter med hinanden med henblik på udplantning i lokalområdet.

Der var spirende natur for alle pengene, da Vild med Rebild i samarbejde med Østklyngen i Rebild, dvs. borgerforeninger i Terndrup, Blenstrup og Bælum, holdt byttedag for vilde planter i Terndrup den 7. maj 2022. Det skete i forbindelse med det årlige møde for den lokale afdeling af Haveselskabet.

Godt og vel 100 personer kiggede forbi og fik spæde vilde planter med hjem med det formål at plante dem ud på steder, der mangler biodiversitet. Det var også muligt at købe insekt- og fuglevenlige buske på byttemarkedet.

I god tid inden byttemarkedet løb af stablen, havde familier eller grupper af borgere dannede spiregrupper med støtte og vejledning fra Vild med Rebild. Disse grupper fik udleveret materiale til såning af 2-4 forskellige slags vilde planter. Efter nogle uger med kærlig omsorg blev det til flere hundrede eksemplarer af hvert art. Se planteguides her.

I hele projektet blev der skabt liv i 20 forskellige arter af vilde blomster. Alle disse små planter skiftede hænder på byttemarkedet i Terndrup, idet spiregrupperne byttede planter med hinanden så alle endte med et stort udvalg af spæde, vilde planter. Spiregrupperne blive omdannet til plantegrupper, og de unge planter fik herefter nye hjem forskellige steder i lokalområdet.

Konceptet er enkelt, men de positive effekter mangfoldige. I de uger spiregrupperne passede og nussede om de små vilde planter, havde de til opgave at undersøge deres plantearters betydning for biodiversiteten og skaffe viden om de specifikke arter, herunder foretrukne voksesteder, særlige krav, udseende og eventuelle anvendelsesmuligheder. Denne viden skulle de videreformidle til de andre spiregrupper. Det var således ikke kun naturen, der fik et boost, men også folks viden og bevidsthed om naturen.

Projektet fik økonomisk støtte fra Friluftsrådet.