Bælums Blå Bio-Blomster

Vi ønsker at gøre Bælum til et mere levende sted – både for naturen og mennesker og vi tror på, at vi kan skabe mere natur, mere livskraft, mere bæredygtighed – sammen.

Bælums Blå Bio-Blomst-projekt går kort fortalt ud på at få hele byen til at bakke op om at gøre Bælum til et bedre sted for naturen og skabe meget mere biodiversitet ved at omdanne græsørkener til levende steder. Det skal ske i samarbejde med byens borgere og tage udgangspunkt i fortællingen om Bælum med de blå hjerter og de blå bio-blomster.

En stor del af projektet vil foregå på områderne ved Østhimmerlands Friskole samt Østhimmerlands Ungdomsskole, som vil blive omdannet til områder med stor biodiversitet med frugttræer og bærbuske, som hele byen kan plukke.
Derudover holder vi flere workshops, hvor hele byen samarbejder om at lave så mange fuglekasser og insekthoteller at ingen fugle eller insekter i Bælum bliver hjemløse.

Initiativgruppen Bælums Blå Bio-Blomster ønsker med dette initiativ at gøre Bælum til et bedre sted for naturen og for mennesker. Bælum skal opleve en ny storhedstid, hvor der er fokus på trivsel hos såvel naturen samt beboere.
Vi vil gennem aktiviteter sætte fokus på samarbejdet, inddrage mange beboere, få de fællesskaber der allerede er, til at vokse og samarbejde på tværs af byen. De vigtigste målgrupper er de unge og børnefamilierne, som har brug for at komme ind i de ’gamle’ fællesskaber som lokalrådet, borgerforeningen og idrætsforeningen. De gamle foreninger har tilsvarende brug for at få nye kræfter fra de unge, tilflytterne og børnefamilierne.

Vi vil arbejde på mange områder i forhold til biodiversiteten:
På to områder vil vi skabe områder, som udelukkende har fokus på biodiversitet. Det er områderne, som Østhimmerlands Ungdomsskole og Østhimmerlands Friskole stiller til rådighed. Her skal der skabes levesteder til naturen som vådområder, blomsterenge, planter der giver levesteder og føde til fugle, insekter og smådyr. Store sten og stammer, fuglekasser, insekthoteller, bærbuske og frugtbuske samt rolige områder, hvor naturen kan nydes.

Vi vil på 10 udvalgte steder i byen skabe fødesteder med fokus på insekter ved at lave blå blomsterbede med udgangspunkt i farverne fra ’De Blå Hjerter’.

Vi har fået tilsagn fra mange om placering af blomsterbedene: Idrætsforeningen, købmanden, Bælum lokalråd, fjernvarmeværket og plejehjemmet har alle ønsket at få blå bede hos dem og vil gerne bidrage til projektet med f.eks. at sætte krokusløg.

Derudover har vi fået tilsagn fra Rebild kommunes driftsafdeling om, at der må være blå bede ved indkørslerne til byen.
Vi vil skabe mere biodiversitet hos hver enkelte borger ved at informere om hvordan man bedst skaber biodiversitet i egen have. Her skal workshops bidrage ved, at hver borger kan få en fuglekasse eller insekthotel med hjem i sin egen have og få tips til at skabe rigere natur i egen have.

Projektets elementer

  • Hjemmehørende, blomstrende planter (blomster, buske og træer)
  • Levesteder til dyr
  • Vandelementer
  • Formidling af biodiversitetstiltag
  • Undgår sprøjtegift, plantegødning og pesticider
  • Undgår invasive arter

Kontakt

Projektejer Østhimmerlands Ungdomsskole oeu@oeu.dk 98337075
Projektleder Pernille Falk oeu@oeu.dk 98337075
Kommunikationsansvarlig Ulla Vestergaard uv@oeu.dk 22777669

Støtter

Projektet er støttet af Nordea-fonden ‘Her-gror-vi puljen’

Projektet er et samarbejde mellem Østhimmerlands Ungdomsskole, Østhimmerlands Friskole, Bælum-Solbjerg Idrætsforening og Bælum lokalråd.


Nyt fra Bælum